Vastzitten in vergaderingen, waar het praten maar niet lijkt te stoppen en actie ver te zoeken is, is voor niemand aantrekkelijk. Maar laten we eerlijk zijn: in een wereld vol met grote en complexe uitdagingen is het soms lastig om te zien hoe we vooruit kunnen komen. Is persoon X het wel eens met dit idee? En past dit binnen de visie van afdeling Y? Tijdens onze samenwerkingen met gemeenten en woningcorporaties zien we dat traditioneel denken ons vaak in de weg zit om effectieve oplossingen te vinden. In deze blog laten we zien hoe design thinking, ‘een nieuwe manier van denken’, ervoor kan zorgen om sneller vooruitgang te boeken.
In de wereld van gemeentelijke besluitvorming zien we vaak patronen van traditioneel denken die innovatie en vooruitgang belemmeren. Denk aan:
Geen fouten durven maken: Waarbij perfectie wordt nagestreefd en zekerheid wordt gezien als de sleutel tot succes.
Praten over actie: Soms lijkt het alsof we meer tijd besteden aan praten over actie dan aan het daadwerkelijk uitvoeren ervan. Soms met elkaar. Soms naast elkaar. Soms door elkaar.
Begrijpen door te onderzoeken: Wat op zichzelf niet verkeerd is, maar te veel analyseren kan leiden tot verlamming en uitstelgedrag.
Nadenken en plannen: Soms lijkt het alsof we eindeloos blijven nadenken en plannen, zonder ooit echt tot actie over te gaan. Want wanneer weet je of je écht de goede keuze maakt?
Deze traditionele manier van denken kan het proces vertragen, het enthousiasme dempen en het vertrouwen verliezen van bewoners, ondernemers en andere partijen die hebben meegedacht. “We zién namelijk niks veranderen”. Natuurlijk betekent dat niet dat er achter de schermen ook niets gebeurt. Toch kan dit ook anders.
Maar gelukkig is daar design thinking! Een aanpak die wij hebben omarmt als de onze. Deze nieuwe aanpak moedigt teams aan om fouten te omarmen als leermomenten, om actiegericht te zijn in plaats van eindeloos te overleggen én om de behoeften van bewoners centraal te stellen in het ontwerpproces in plaats van dat van de gemeente. Design Thinking stelt gemeenten in staat om innovatieve oplossingen te ontwerpen die echt aansluiten bij de behoeften van de wijk, buurt of stad. Maar wat betekent design thinking nu concreet?
Leer onzekerheid te omarmen. Als zekerheidszoekers is dit vaak een lastige. Maar weet: fouten maken mag. Zolang je maar bewust bent van je verwachtingen, hetgeen wat je aan het testen bent en hoe je het succes achteraf kunt meten. Leer van je fouten en deel je leerlessen met je team en de rest van de organisatie en pas ze de volgende keer anders toe.
Zo kun je eindeloos discussiëren over of een straataanpassing wel of niet zal bijdragen aan de verkeersveiligheid. Of je kunt het tijdelijk realiseren! Bijvoorbeeld door tijdelijke zebrapaden te leggen en te observeren wat werkt en wat niet.
In plaats van te streven naar de juiste antwoorden, stel de juiste vragen. We zijn geen experts in de inhoud, maar experts in het proces. De eindgebruikers weten vaak beter waar zij tegenaanlopen en nodig hebben om dit probleem op te lossen, dan wijzelf.
Zo werkten wij in Heerlen Centrum aan een toekomstvisie waarbij we ook input vroegen van mindervaliden. De gemeente had hier een heel duidelijk beeld over. Maar door de vragen juist aan de gebruikers zelf te stellen, werd al snel duidelijk waar het plan moest worden aangescherpt.
Leer door te doen en te ervaren, in plaats van te blijven denken en plannen. De eerste keer zal niet perfect zijn, maar dat is oké. Geen uitstel, geen afstel. Door te laten zien waar het over gaat in plaats van erover te praten, voorkomen we verkeerde interpretaties en maken ervaringen duidelijk of we het over hetzelfde hebben.
Zo werd er in Sittard-Geleen gepraat over een sport- en ontmoetingsplek wat mensen en culturen verbindt. Maar wat gebeurt er als je tijdelijk een ontmoetingsplek realiseert? Hebben mensen dan behoefte aan ontmoetingen? En wat helpt hen daarbij? Door voor twee dagen een park te transformeren naar een ontmoetingsplek werd duidelijk wat de buurt voor ogen had, wanneer zij het hadden over ontmoetingen. En zo konden er stappen gezet worden in het blijvend realiseren ervan.
Door onzekerheid te omarmen laat je jouw team niet verlammen door innovatie-ambities. Samen kunnen jullie blijven innoveren, door niet alleen te praten, maar ook echt te doen. Hierdoor blijft de motivatie hoog en win je vertrouwen. Vertrouwen van je team, omdat zij mogen proberen en handelen, en vertrouwen van bewoners, doordat zij zien dat actie wordt ondernomen.
En denk aan het principe 'fail fast, learn faster'. Door sneller te handelen en te experimenteren ontdekken we sneller wat werkt en wat niet. Hierdoor besteden we onze tijd efficiënter en behalen we betere resultaten.
Laten we ons bewust zijn wanneer wij traditioneel aan het denken zijn. Druk dan op de pauze knop en probeer de switch te maken naar design thinking en samen actie ondernemen. Wil je wat handige tips om die switch te maken? Stuur ons dan een berichtje! We zijn benieuwd naar jouw verhaal.
0642080752
Info@brainingthefuture.nl
Hoornwerk 1, Fort Isabella,
5264 PL Vught