Kinderen kijken met een andere bril naar hun omgeving. Wat zij mooi of minder prettig vinden, en hoe zij hun droombuurt zien, biedt waardevolle inzichten. Juist omdat kinderen de toekomst zijn, verdienen hun ideeën een plek in de plannen die we vandaag maken.
Hoe we het aanpakken: tekenen, podcasts en vloggen
We werken met kinderen op een leuke en creatieve manier. Ze tekenen hoe hun ideale buurt eruitziet en praten met ons over belangrijke thema’s zoals veiligheid, fijne plekken en hun dromen. Soms maken we filmpjes, nemen hun ideeën op in een podcast of ze maken zelf een vlog, zodat hun stem letterlijk wordt gehoord. Deze verhalen – in beeld, geluid en tekst – delen we met bewoners en organisaties in de wijk. Zo zorgen we ervoor dat ook de jongste generatie kan meebouwen aan buurten waarop zij én hun omgeving trots kunnen zijn.
Waarom het werkt
Kinderen beleven hun omgeving op een heel andere manier dan volwassenen. Waar wij misschien verkeer, infrastructuur of duurzaamheid zien, zien zij vriendjes maken op een speelplaats, donkere steegjes of die ene fijne plek waar je rustig kunt zitten tussen de bloemen en dieren. Door naar hen te luisteren, ontstaan ideeën en oplossingen die een wijk écht tot leven brengen – voor iedereen.
Wat levert het op
Nieuwe ideeën: Kinderen kijken zonder vooroordelen naar hun omgeving en hebben een frisse blik. Dit levert vaak verrassende en creatieve ideeën op die we niet snel van volwassenen zouden horen.
Breder draagvlak: Door kinderen actief te betrekken, voelen ook ouders en andere bewoners zich meer verbonden met de wijkprojecten. Het helpt om een breed draagvlak te creëren voor veranderingen die iedereen aangaan.
Visuele impact: De tekeningen, filmpjes en verhalen van kinderen brengen de buurt en haar toekomst tot leven. Deze visuele verhalen bieden een inspirerende en krachtige basis voor beleid en plannen, en zorgen ervoor dat het perspectief van de jongste bewoners serieus wordt genomen.
Waarover gaan de gesprekken?
We staan natuurlijk nergens zonder reden. Wij zetten de pop-up locaties in om te begrijpen wat bewoners belangrijk vinden om zo een visie van de wijk of stad te formuleren. Met dit doel voor ogen zoeken we naar raamwerken die deze gesprekken kunnen faciliteren, zonder de openheid van het gesprek te verliezen. We maken gebruik van concepten als Brede Welvaart dat ‘alles omvat wat mensen van waarde vinden’, evenals een raamwerk om de identiteit van de wijk op tafel te krijgen, zowel fysiek als sociaal. De kunst zit hem in de vertaling, waardoor grote en abstracte termen als 'materieel welzijn' worden omgezet in concrete vragen als “op welk 'ding' dat jij in bezit hebt ben je het meest trots?” en “wat betekent geld voor jou?”. Op deze manier brengen we structuur aan in het gesprek, waardoor we zeker weten dat we de juiste input ophalen.
Lessen die we graag met jullie delen
Do’s
Neem de tijd om echt naar kinderen te luisteren en hun ideeën serieus te nemen
Werk samen met scholen en leerkrachten om het kinderperspectief op te halen.
Leg de nadruk op zowel de positieve aspecten van de buurt als verbeterpunten.
Don’ts
Ideeën te snel afdoen als onhaalbaar. Vaak zit de kracht in vereenvoudigen en het achterhalen van de werkelijke behoefte.
Alleen focussen op problemen. Dromen en oplossingen zijn minstens zo belangrijk.
Door kinderen mee te nemen in het denken over hun buurt, ontstaat een gedeelde visie op de toekomst. Samen bouwen we buurten waar iedereen zich thuis voelt – nu en later.
Meer weten? Een afspraak plannen kan bijvoorbeeld hier.
0642080752
Info@brainingthefuture.nl
Hoornwerk 1, Fort Isabella,
5264 PL Vught