Bij Braining the Future gaan we de wijk in om van bewoners zelf te horen hoe zij hun buurt, dorp of stad ervaren. Hun verhalen geven waardevolle inzichten in wat er speelt. Maar we kijken verder dan alleen beleving; we combineren deze verhalen met objectieve, kwantitatieve data. Door deze twee perspectieven te spiegelen, krijgen we een compleet beeld en kunnen we meetbare doelen formuleren. Zo maken we een abstract begrip als leefbaarheid concreet en tastbaar.
Wat doet onze data-analyse?
Voor onze data-analyse hanteren we het perspectief van brede welvaart - alles wat mensen belangrijk vinden voor hun welzijn. Dit gaat bijvoorbeeld over je gelukkig en veilig voelen, gezond zijn, goed kunnen wonen en de mogelijkheid hebben om te leren, werken en ontspannen.
We vertalen deze thema’s naar harde cijfers en leggen ze naast landelijke en provinciale gemiddelden. Zo brengen we niet alleen de unieke kwaliteiten van een buurt, wijk of stad in beeld, maar ook de ontwikkelkansen.
Hoe werkt het?
We verzamelen en analyseren data voor elk thema binnen brede welvaart. Hiermee beantwoorden we vragen als:
Gelukkig zijn: Welk percentage van de bewoners is zelfredzaam?
Samen zijn en meedoen: Hoeveel procent van de bewoners voelt zich eenzaam? En hoeveel bewoners zijn mantelzorger?
Geld en spullen hebben: Wat is het gemiddelde inkomen in de wijk? En welk percentage van de bewoners heeft moeite om rond te komen?
De cijfers helpen ook bij het stellen van meetbare doelen.
Waarom werkt het?
Wij combineren harde cijfers met de verhalen van bewoners. Opvallend is dat data en de beleving niet altijd overeenkomen. Zo kan de data-analyse aantonen dat er geen verkeersongelukken gebeuren, terwijl de uitkomsten van de enquête laten zien dat bewoners verkeersveiligheid het belangrijkste thema vinden. En op straat horen we het verhaal dat “kinderen niet buiten spelen omdat er te veel auto’s in de straat staan en te hard rijden”.
Daarom is het cruciaal om niet alleen op cijfers te vertrouwen, maar ook de ervaringen van bewoners mee te nemen. Hun inzichten geven context aan de data en helpen bij het stellen van de juiste prioriteiten.
Wat levert het op?
Een overzichtelijke data-analyse die laat zien waarin een buurt uitblinkt én waar kansen voor verbetering liggen. Deze inzichten helpen om prioriteiten te stellen en gericht te werken aan thema’s die voor bewoners echt belangrijk zijn. Of het nu gaat om betere bereikbaarheid, gezondere leefomstandigheden of duurzaamheid, de data helpt bij het vinden van de juiste weg.
Lessen die we graag met jullie delen
Do’s
Koppel cijfers aan verhalen - Combineer data met inzichten van bewoners voor een totaalbeeld
Maak brede welvaart concreet - Gebruik cijfers om abstracte thema’s tastbaar te maken
Zie de samenhang - Begrijp verbanden zoals tussen armoede en gezondheid, en werk vanuit een holistisch perspectief
Don’ts
Meten is niet altijd weten – Trek geen conclusies op basis van alleen cijfers. Data geeft inzicht, maar zonder context mis je het echte verhaal.
Cijfers zonder structuur – Data is pas waardevol als het in een logisch en overzichtelijk raamwerk wordt geplaatst. Zonder samenhang blijft het een wirwar van losse getallen.
Blind data verzamelen – Verzamel niet zomaar cijfers. Data is een middel, geen doel op zich. Gebruik het gericht om concrete vragen te beantwoorden en impact te maken.
Meer weten?
Wil je ontdekken hoe onze aanpak jouw project kan versterken? Neem contact met ons op – we denken graag met je mee!
0642080752
Info@brainingthefuture.nl
Hoornwerk 1, Fort Isabella,
5264 PL Vught