"Gesprekken in een open sfeer met de juiste vragen"

In het voorjaar van 2021 begeleidden we het participatieproces voor de Omgevingsvisie in Woerden en Oudewater. We vroegen opdrachtgever Erin Tselekis naar haar ervaringen met onze aanpak.

1. Wat was jouw rol tijdens het project?

Ik  ben projectleider van de Omgevingsvisies voor Woerden en Oudewater. Daarnaast ben ik programmamanager voor de implementatie van de Omgevingswet.

2. Op welke momenten betrokken jullie de samenleving bij de nieuwe Omgevingsvisie?

In de eerste fase gingen we het gesprek aan over de belangrijkste waarden die in de visie moesten terugkomen. Vervolgens organiseerden we in het voorjaar samen met Braining the Future inhoudelijke sessies om op te halen wat inwoners en ondernemers belangrijk vinden als het gaat om de toekomst van wonen, recreatie, mobiliteit, werken en landschap.

3. Wat viel je op bij de aanpak van Braining the Future?

Ik denk dan aan 3 punten die zeker hebben bijgedragen tot het succesvolle resultaat. Om te beginnen hebben jullie het vermogen om te begrijpen wat er nodig was. Jullie formuleren de goede vragen, zorgen voor aantrekkelijke beelden, houden sterk de regie en laten daardoor iedereen aan het woord in een open sfeer.

Daarbij wisten jullie van de Covid beperkingen een kans te creëren door een aantrekkelijke online participatie-omgeving waarin iedereen goed aan het woord kwam en we tot een gedeelde visie konden komen.

En tot slot: het hoge uithoudingsvermogen  met 17 bijeenkomsten in 1,5 maand tijd! Bijna elke avond knallen met voorbereiden of analyseren. Een intensieve samenwerking in korte tijd met veel resultaat!

4. Wat waren voor jou de belangrijkste leerpunten van het participatieproces?

We hebben het participatieproces nadrukkelijk benut om ons te voeden met inhoud. De uitkomsten zijn mede sturend voor de keuzes die we hebben gemaakt voor de Omgevingsvisie. Cruciaal was daarbij dat iedereen de kans heeft gekregen om een bijdrage te leveren door open vragen te stellen en geen selectie toe te passen. De overzichtelijke rapportage heeft tot slot zeker bijgedragen om tot bestuurlijke besluitvorming te komen.

5. Wat waren voor jou de belangrijkste uitkomsten van het participatieproces?

Ik denk dat het echt van toegevoegde waarde is om een externe partij het participatieproces te laten begeleiden. Dan kan de gemeente ingaan op inhoudelijke vragen, komen inwoners in een open setting aan het woord en kan de externe partij de balans daarin vinden. Zet deze partij ook in het projectteam zodat er goede bestuurlijke afstemming plaatsvindt en wordt afgestemd wat je in ieder geval wil verkennen tijdens bijeenkomsten. Dit heeft bij ons echt gezorgd voor een geoliede machine.

Wil je meer weten over dit project? Bel ons gerust of stuur een bericht, dan nemen we contact met je op!

Lees hier onze rapportage.

Onze nieuwsbrief ontvangen?