Design thinking voor stadsmakers: het proces

Bij Braining the Future werken we met Design Thinking!

Een aanpak voor probleemoplossing die draait om begrijpen, bedenken en waarmaken. Je zult het model dat we gebruiken al wel eens voorbij hebben zien komen. 

 

De twee wybertjes symboliseren het begrijpen en bedenken van problemen in ‘divergerende’ en ‘convergerende’ fases. De cirkel staat voor de cruciale experimentele fase.

Een terechte vraag kwam naar voren: Zou de cirkel van 'waarmaken' niet de eerste twee diamanten moeten omarmen? Daar kunnen wij ons helemaal in vinden: eigenlijk gebruik je experimenten om tot een keuze te komen (en is het dus de 2e helft van de 2e diamant). Bij grotere uitdagingen, zoals een visie op een wijk, vinden we het handig om ze te ontleden: de eerste diamant geeft de analyse van de huidige situatie. De tweede geeft de visie op de wijk.

De visie is de routekaart, die initiatieven schetst (denk bijvoorbeeld aan buurttuinen) om leven te blazen in de visie. De cirkel weerspiegelt hoe je de visie kunt waarmaken met een op maat gemaakte strategie, waardoor een frisse start mogelijk is op het micro-niveau van elk initiatief.  

Een praktisch voordeel van dit model is de indeling onze workshopstructuur: workshop 1 graaft in het begrijpen van het probleem, workshop 2 geeft vorm aan de visie, en workshop 3 smeedt de strategie en experimenten. Ook past dit bij de aanpak voor gemeenten, die soms eerst een visie willen (dus diamant 1 en 2) en dan een 'uitvoeringsagenda' (stap 3).

In wezen draait het natuurlijk niet alleen om diamanten en cirkels; het gaat om het ontrafelen van complexiteiten, het visualiseren van de visie en het bedenken van strategieën die ideeën tot leven brengen!