Buiten spelen als opvallende trend bij gemeenten!

Het thema Leefbaarheid staat bij gemeenten hoog op de agenda. De openbare ruimte wordt daarbij steeds meer gezien als kans: daar kun je plekken creëren om te leren, spelen, bewegen, sporten én ontmoeten. In deze trendblog gaan we kort in op het belang van beweegvriendelijke buurten en delen we 5 voorbeelden ter inspiratie.

Het belang van een gezonde leefomgeving

Er is steeds meer bekend over de gevolgen van te weinig bewegen, overgewicht en veel zitten. Niet alleen volwassenen maar ook kinderen bewegen minder waardoor zelfs de motorische ontwikkeling achterblijft. Speelplekken zijn niet altijd goed toegankelijk en kinderen spelen over het algemeen steeds minder buiten, zeker in de stad. Hierdoor vermindert de ontwikkeling van sociale vaardigheden en creativiteit. Sport en beweging is dan ook niets voor niets een hot topic binnen gemeenten.

Plekken om te ontmoeten

Bewegen, sport en spel heeft niet alleen een positieve invloed  op onze gezondheid, maar heeft ook een maatschappelijke functie. Ouders staan samen langs de lijn te juichen, jongeren leren elkaar trucs tijdens skaten en ouderen maken een praatje tijdens een wandeling. Er ontstaan verbindingen tussen mensen met verschillende achtergronden wat bijdraagt aan diverse gemeenschappen. Ontmoeten wordt daarmee een aantrekkelijke bijvangst van sport en bewegen in de buurt.

Buiten spelen

De laatste decennia heeft de openbare ruimte vooral ruimte geboden aan infrastructuur en in meer of mindere mate groen. Er was weinig aandacht voor veilige, toegankelijke speelplekken waardoor minder activiteiten buiten plaatsvonden. Maar hier komt echt verandering in. De openbare ruimte wordt de grootste en misschien wel belangrijkste sportfaciliteit en ontmoetingsplek voor iedereen!

Hieronder bieden we enkele inspirerende voorbeelden.

De Sportautomaat – De Sportautomaat is een laagdrempelige sportvoorziening in Den Bosch. Het is een buitenberging voor sport- en spelmateriaal die toegankelijk is voor iedereen met een bijbehorende app. De gemeente hoopt met dit type voorzieningen meer mensen aan te zetten om te sporten en bewegen. Je vindt bij de automaat  pionnetjes, balletjes, rackets, hoepels, bokshandschoenen, etc. Je reserveert een tijdsblok van een uur en start met je training, spel of activiteit.

Bron en afbeelding: https://www.s-port.nl/projecten/sportautomaat

Kwiek Beweegroute – Kwiek is een beweegroute die is samengesteld voor senioren, maar uiteraard iedereen kan deze route lopen! De route is aangegeven met de Kwiektegels waarop oefeningen worden weergeven: squatten, slalommen, strekken en andere soorten oefeningen waarmee je kracht, balans en uithoudingsvermogen verbetert. Je kunt de oefeningen uitvoeren op of tegen het straatmeubilair, denk aan een lantaarnpaal of een bankje. Wandel en sport samen of alleen door de stad!

Bron en afbeelding: http://kwiekbeweegroute.nl

Regatta Urban Sports Park – Urban Sports Park Regatta in Antwerpen is een mooi voorbeeld van een plek waar verschillende Urban Sports bij elkaar komen. Hier hebben bewoners een plek om te recreëren en tegelijkertijd een link maken naar duurzaamheid. Naast de geasfalteerde skatebaan en basketbalveld is het park zo groen mogelijk gehouden, ook in verband met wateropvang. Daarnaast is er gekozen voor beplanting die vogels en insecten aantrekt.

Bron en afbeelding: https://dbpubliekeruimte.info/project/regatta/

Speeltuinbende – De Speeltuinbende zet zich voor speeltuinen die toegankelijk zijn voor alle kinderen, met of zonder beperking. Kinderen verdienen een omgeving waarin ze zonder zorgen kunnen buiten spelen. De Speeltuinbende test speeltuinen door letterlijk uit te proberen wat wel of niet werkt. Dit wordt opgenomen in een advies om de toegankelijkheid van een speeltuin te verbeteren. Dit zorgt voor een fijne sfeer in en rondom speelplekken, een plek waar iedereen welkom is.

Bron en afbeelding: https://www.speeltuinbende.nl

GovPorch Ontmoetingsplek – Het oude plein voor het regeringsgebouw in Charlotte, NC, heeft plaatsgemaakt voor de ontmoetingsplek GovPorch om nieuw leven in de stad te blazen. GovPorch is een houten veranda waar de bewoners van jong tot oud elkaar kunnen ontmoeten en uitdagen en waar kinderen kunnen spelen met de grote legoblokken en hoepels. Het speelse plein leidt tot meer interactie tussen de bewoners, maar ook tussen bewoners en gemeente.

Bron en afbeelding: https://kaboom.org/playbook/case-studies/govporch

Onze nieuwsbrief ontvangen?