Een wijkvisie opstellen met een pop-up locatie

We zijn altijd benieuwd naar de impact van onze projecten. Natuurlijk hebben we daar zelf een beeld bij, maar wat vinden anderen eigenlijk? Onlangs spraken we met Koen van Waes van HetEnergieBureau, onze samenwerkingspartner bij energietransitie projecten voor gemeenten. Welke ervaringen en inzichten heeft hij opgedaan tijdens onze samenwerking en hoe hebben we samen meer impact kunnen maken? Hieronder vind je zijn verhaal. 

Waar stonden jullie bij het begin van onze samenwerking? 

“In 2022 zagen we een grote kans. Want veel gemeenten stonden voor dezelfde uitdaging: het grootschalig verduurzamen van woningen. En daarbij moesten ze in 3 maanden een plan van aanpak indienen om rijksmiddelen hiervoor te kunnen ontvangen. Deze vraag betekende het begin van onze samenwerking. Wij als HetEnergieBureau hebben de inhoudelijke expertise van de energietransitie, Braining the Future is het mensgerichte bureau dat goed is in het ontwerpen van kort cyclische processen.” 

Wat was jullie uitdaging? En waarom was dat een probleem? 

"Wij zijn gewend om uitgebreidere projectplannen te schrijven en draaien vaak langere processen. Terwijl het bij de NIP-projecten gaat over het zetten van de eerste stap en dus een plan van aanpak binnen 3 maanden, met veel onzekerheid. Hoe konden we dit goed vormgeven? Het ging niet alleen om de inhoud, maar ook om een proces waarmee mensen snel geholpen moeten worden en de vraag 'Hoe krijg je mensen zover om mee te doen?'. Hier kwamen de verschillende expertises van beide bureaus perfect samen.” 

 

Wat hebben we hieraan gedaan? Welke impact maakten we samen? 

Aan de brainstormtafel bedachten we een kort proces waardoor we binnen drie workshops tot een plan kwamen waarbij de juiste partners aansloten. Het bracht de gemeenten meer dan alleen dit plan. Het zorgde voor interne verbinding, zoals het koppelen van domeinen zoals duurzaamheid en het sociaal domein, en het verbinden van partners zoals welzijnsorganisaties en energiecorporaties. Het leverde in korte tijd een gedragen plan van aanpak op waarmee we naar het college van B&W konden en Rijksgeld konden aanvragen. Alle belangrijke partners die betrokken moesten zijn bij de uitvoering, hadden vanaf het begin meegedacht. Dat is een belangrijke winst.” 

"Niet alleen de gemeenten profiteerden hiervan, ook ons team bij HetEnergieBureau heeft veel geleerd. We ontdekten nieuwe manieren van werken en leerden hoe we mensen aan elkaar kunnen verbinden. Dit proberen we ook aan collega's over te brengen. Waardoor je bij het maken van een inhoudelijk plan, op een interactieve manier betrokkenen aan elkaar kunt verbinden." 

 

Wat zou je anderen willen meegeven?  

“Het aangaan van samenwerkingen met een andere partij is spannend. Je weet niet goed waar je instapt en zakelijk gezien geef je een deel van de winst uit handen. Maar door krachten te bundelen, merken we dat het onze producten verbetert en je meer vertrouwen schept bij gemeenten. Bovendien is het leuk! Het is essentieel dat het 'klikt' en dat de profielen zowel qua inhoud als werkwijze bij elkaar passen. En inmiddels gaat bij ons de samenwerking eigenlijk vanzelf en helpen we gemeenten en regio’s nu bij het vervolg richting de uitvoering.”  

En zo ronden we ons gesprek af, in de hoop dat deze ideeën anderen zullen inspireren om nieuwe samenwerkingen aan te durven gaan en expertises te bundelen.  

Benieuwd naar hoe wij kunnen samenwerken? Neem contact op met Lili 

 

Onze nieuwsbrief ontvangen?