De voordelen van de Design Sprint

Geplaatst op: 05 -10 -2021

Meindert en Anne begeleidden in september een Design Sprint voor het veranderteam van HLTsamen, de werkorganisatie van de gemeente Hillegom, Lisse en Teylingen. Hoe hebben zij deze week ervaren? In dit artikel beantwoorden ze enkele vragen.

1. Wat doen jullie tijdens het proces van de Design Sprint?

In een Design Sprint werken we gedurende 1 week met een divers team van probleem naar oplossing. Er is een strak tijdschema, waardoor je lange discussies omzeilt. Tijdens dit proces hebben wij een faciliterende rol en zorgen ervoor dat alles goed verloopt.

2. Wat maakt een Design Sprint uniek en efficiënt?

Je kruipt achter je laptop vandaan en legt de focus op maken en doen! Met een divers team werk je een week fulltime aan een concreet probleem. Je scherpt de probleemstelling aan, bedenkt oplossingen en legt dit direct terug bij gebruikers: hoe ervaren zij de oplossing en werkt deze ook? Door de snelheid van het proces, kan een oplossing op korte termijn worden uitgevoerd. Of, als het niet blijkt te werken, heb je tijd gewonnen. Je kunt snel de draad weer oppakken omdat je weet wat niet werk. Bovendien levert de week super veel inzichten op en andere mogelijke oplossingen die je kunt testen.

3. Hoe motiveren jullie de deelnemers?

DE KLOK! Je kan overal eindeloos over praten en elke discussie met elkaar aangaan, maar soms is het gewoon genoeg. Het is een workshop en geen talkshow. We beginnen vaak al na te denken zonder dat we überhaupt aan het werk zijn, en daar gaat veel tijd inzitten. Je maakt sneller beslissingen door tijdsbewaking. Elke minuut telt en dit brengt dan ook heel veel enthousiasme met zich mee. Een Design Sprint is dus vooral DOEN!

4. Hoe inspireren jullie de deelnemers?

We gebruiken creatieve werkvormen en geven gericht opdrachten. Hierdoor help je het team de week door en houd je het laagdrempelig. Je werkt samen, ook alleen, houdt interviews en schetst van alles voor jezelf uit. Het is een gevarieerd programma met creatieve opdrachten. Zo blijf je gemotiveerd. Wij houden het ook graag luchtig en maken er een toffe week van: af en toe eens wat humor er doorheen houdt ons wakker en creatief!

5. Wat nemen deelnemers vooral mee als ervaring na afloop?

Vaak krijgen we terug dat ze waren verleerd om te ‘doen’. We willen veel te veel nadenken, maar ‘doen’ leidt automatisch tot resultaten. Wat voor jou logisch is, is  voor een ander misschien niet vanzelfsprekend . Juist door snel iets voor te leggen aan mensen helpt enorm en geeft input om een idee weer aan te scherpen. Het hoeft niet 100% perfect te zijn, maar als je deze ‘loop’ steeds weer herhaalt, wordt het vanzelf een scherper idee.

Ben je ook enthousiast om met een Design Sprint aan jouw uitdaging te werken? Neem dan contact op om over de mogelijkheden te sparren!