Top 3 prijsvraag Energielandschap van de Toekomst

Geplaatst op: 01 -02 -2019

‘Bottom Up’, een gezamenlijke inzending van Braining the Future, Bureau Verkuylen en Wolters Vastgoed, is geëindigd bij de beste 3 van de prijsvraag Energielandschap van de Toekomst. De winnaars werden gisteren in Utrecht bekendgemaakt door Annemarie Spierings (gedeputeerde Noord-Brabant). Het doel van de prijsvraag was om tot innovatieve oplossingen te komen voor de opwekking van duurzame energie in combinatie met verbetering van het landschap en draagvlak bij bewoners en ondernemers.

Van de 90 inzendingen in de eerste ronde selecteerde de jury onder leiding van Minister van Staat Sybilla Dekker er drie voor Landelijk gebied, drie voor Stedelijk gebied en drie voor Waterlijk gebied. Het concept ‘Bottom Up’ eindigde in de top 3 bij het Landelijk Gebied. De prijsvraag werd uitgeschreven door de Coöperatie NederLandBovenWater in samenwerking met Provincie Noord-Brabant, Provincie Overijssel, Rijkswaterstaat, Provincie Zeeland, Gemeente Zwolle en Rijksvastgoedbedrijf.

Aanleiding

In 2017 haalde Nederland nog geen zes procent van de energiebehoefte uit andere dan fossiele energiebronnen. We willen wel duurzame energie maar zonder landschapspijn in onze leefomgeving. Toch vragen windmolens en zonneparken ruimte. Omdat we niet beschikken over een nog lege dertiende provincie, is het de kunst om bestaande ruimtelijke kwaliteiten beter te benutten. Hoe kunnen we hetzelfde gebied slimmer gebruiken, zodat we niet alleen schone energie opwekken maar ook ons landschap mooier maken? Om antwoorden op deze vraag te vinden schreef Coöperatie NederLandBovenWater de openbare prijsvraag Energielandschap van de Toekomst uit.

Het concept Bottom Up

‘Bottom Up’ brengt balans tussen landschap, opwekking van duurzame energie en de bewoners. Het concept heeft drie kenmerken:

  • Bottom Up vertelt het verhaal van het landschap
    We kantelen het landschap om locatie specifieke verhalen een podium te geven.
  • Bottom Up wekt duurzame energie voor de omgeving op
    Het gekantelde object is een ideaal oppervlakte voor de opwekking van zonne-energie.
  • Bottom Up staat dicht bij de mensen
    De ruimte onder het gekantelde landschap krijgt een recreatieve, commerciële en/of educatieve functie. Bottom Up is een coöperatie, daarmee worden de deelnemers eigenaar.

Braining the Future, Bureau Verkuylen en Wolters Vastgoed staan te popelen om Bottom Up tot leven te wekken in samenwerking met de bewoners van het landelijke gebied in Noord-Brabant en andere provincies. Geïnteresseerde partijen nodigen we graag uit om contact op te nemen om de kansen samen te verkennen!

Klik hier voor de animatie: https://brainingthefuture.nl/projecten/cooperatie-nederlandbovenwater/