Waarom design thinking werkt voor maatschappelijke vragen

Geplaatst op: 01 -10 -2020

We vroegen aan Meindert waarom design thinking als aanpak goed werkt voor maatschappelijke vragen.

Wat kun je vertellen over jullie aanpak?
“Daar kan ik eindeloos over blijven vertellen! Onze aanpak is gebaseerd op Design Thinking. Het allerbelangrijkste is dat het een hele leuke en verfrissende manier is om problemen op te lossen. Niet van achter je bureau, maar meteen naar buiten om de buitenwereld te verkennen. Niet vanuit je kennis, maar juist onbevangen naar de uitdagingen kijken. Gewoon als mens, even alle kennis achter je laten. En dat levert dus echt andere resultaten op.”

Hoezo, andere resultaten?
 “Te vaak zien we dat er al een oplossing op tafel komt voordat de echte uitdaging helder is. Hoe zorgen we ervoor dat die deelauto gebruikt gaat worden? Kun je een campagne ontwikkelen om ander gedrag te stimuleren? Maar als je eerlijk bent, is dat dan écht een oplossing voor het probleem? Door juist eerst te kijken naar de behoeften van mensen, kom je tot echt andere problemen en oplossingen.”

Hoe ziet jouw dag er dan ongeveer uit?
“Eigenlijk is dit de leukste baan die je kunt bedenken. De ene dag loop je door een binnenstad om als bezoeker de omgeving te ervaren en houd je interviews. Of je begeleidt een workshop met een diverse groep om inzichten te vertalen naar nieuwe ideeën. Maar je kunt ook een dag achter je bureau zitten om te zoeken naar inspirerende oplossingen uit andere landen en sectoren, of juist om resultaten tot een beeldende rapportage te verwerken.”

Ok, dus je moet op zoek naar de gebruiker. Is dat niet spannend?
“Tja, soms is het wel even wennen. We krijgen soms de vraag of we echt naar buiten moeten zonder een plan te maken. En als je de inwoner spreekt, moeten we dan ook alles gaan uitvoeren wat zij aandragen? Dat is natuurlijk niet zo. Eigenlijk is het natuurlijk heel vreemd dat we verleerd zijn om echt het gesprek met inwoners te voeren.”

Veel naar buiten, de straat op en mensen spreken. Dat is zeker lastig in corona tijd?
“We organiseren natuurlijk vaak bijeenkomsten waarbij meerdere mensen aansluiten. Fysiek is dat nu lastiger. Maar gelukkig kun je alles wat je offline doet, ook online doen. We werken veel met tools als Teams (videobellen), Mural (in groepsverband brainstormen) en online vragenlijsten (breder informatie ophalen). Onze ervaring is dat sommige oefeningen juist beter online werken dan offline. Binnenkort geven we zelfs een online Design Sprint van 4 dagen!”

En hoe zorg je er dan voor dat al die ideeën ook echt werkelijkheid worden?
“Dat is misschien nog wel het interessantste aan Design Thinking! Alles is erop gericht om zo snel mogelijk in de praktijk te testen wat wel en wat niet werkt. Gewoon door eenvoudige prototypes te testen. En op basis daarvan bij te sturen en pas uit te rollen als je zeker weet dat het werkt. Onze manier van werken wordt ook vaak gezien als ‘creatief’. We gebruiken zeker leuke en creatieve technieken, maar de aanpak is juist gericht op het creëren van zoveel mogelijk zekerheid!

Wat wil je nog meegeven aan de mensen die dit lezen?
“Probeer het gewoon, pas het toe op een vraagstuk waar je nu mee aan de slag gaat! Deze aanpak past zo goed bij de complexe uitdagingen waar de overheid voor staat. En het biedt een antwoord op heel veel vragen die overheden zich stellen. Hoe stellen we de inwoner centraal? Hoe werken we afdeling overstijgend? Hoe komen we sneller tot echte resultaten? Hoe kunnen we participatie goed laten verlopen? Participatie is juist het fundament van Design Thinking! En oh ja, had ik al gezegd dat het ook gewoon heel erg leuk is..?” J

 

Interview met Meindert Willems, eigenaar en design thinker bij Braining the Future
Meer over onze aanpak vind je hier