Duurzaamheid als speerpunt in onze aanpak

Geplaatst op: 03 -12 -2020

Duurzaamheid is een belangrijk speerpunt bij Braining the Future. Lili, mede-initiatiefnemer van ons bedrijf, heeft jarenlange ervaring op dit gebied. In een kort interview vertelt ze over haar werk en ambities.

Waarom ben je gestart met Braining the Future?
Ik heb lange tijd ‘gejobhopt’, op zoek naar de plek waar ik het meest kan bijdragen aan een duurzame samenleving. Ik heb bijvoorbeeld aan duurzaamheid gewerkt bij Climate Neutral Group, de Consumentenbond en bij de Volksbank. Maar nu zit ik echt op mijn plek! Met Braining the Future zijn we in staat het perspectief te kantelen, zodat we echt beweging kunnen creëren. Dat doen we op thema’s die belangrijk zijn voor de toekomst. Denk bijvoorbeeld aan het stimuleren van duurzame vormen van vervoer, groene binnensteden en het duurzaam invullen van de woningbouwopgave.

Hoe komt jouw achtergrond in duurzaamheid terug bij Braining the Future?
Ik heb altijd gewerkt aan duurzame oplossingen en dat doe ik nog steeds. Bij de organisaties waar ik heb gewerkt, was duurzaamheid vaak een aparte afdeling. Eigenlijk heel vreemd, omdat duurzaamheid juist over de kern van het bedrijf gaat. Maar daar heb ik wel gezien hoe belangrijk het is om de link naar andere disciplines te leggen. En dat is wat we ook bij Braining the Future doen – we benaderen elk vraagstuk vanuit verschillende disciplines.

Kun je wat vertellen over jouw rol?
Mijn rol is om ervoor te zorgen dat we op de kaart staan en ik ben het eerste aanspreekpunt voor vragen. Ik vertel graag over onze aanpak tijdens kennismakingsgesprekken, congressen of via LinkedIn. Dat gaat niet altijd over duurzaamheid, maar wel over onze aanpak. We sturen op snelle resultaten en geloven erin dat oplossingen alleen werken als die echt aansluiten op de behoefte van de gebruikers. Gelukkig sluit die aanpak aan bij de ambities die de overheid heeft.

Wat valt je op aan opdrachtgevers die bij jullie aankloppen?
Meestal gaat de vraag niet direct over duurzaamheid, maar gelukkig vragen opdrachtgevers steeds vaker om een oplossing die duurzaam is. Bijvoorbeeld ‘Hoe krijgen we meer mensen op de fiets’, ‘Hoe houden we ons centrum leefbaar’ of ‘hoe stimuleren we circulair bouwen’. Ik moet eerlijk zeggen: een ‘pure duurzaamheidsvraag’ mag ook weer op mijn pad komen. Het lijkt me mooi om vanuit onze aanpak daarbij te kunnen helpen. Dus als je dit leest en je hebt zo’n vraag: neem zeker eens contact op!

Je praat met veel enthousiasme over je werk, waar word je iedere dag het meest blij van?
Ik merk dat ik nu echt toegevoegde waarde kan bieden. Ik kan innovatief én duurzaam bezig zijn. En dat in een omgeving waar maatschappelijke vragen op nummer 1 staan. Het geeft ook veel plezier om anderen te helpen om op een nieuwe manier te werken die energie geeft. Wat dat betreft kan ik mijn idealisme volop kwijt!

Wil jij nog iets weten van Lili of over het onderwerp duurzaamheid? Dan kun je haar bereiken via lili@brainingthefuture.nl of 06-42080752.